Кормилна уредба

Кормилната уредба е съвкупност от компоненти и връзки, които позволяват на автомобила да следва желаният курс зададен от шофьора. Кормилната уредба включва части като: волан, кормилен механизъм, кормилна ръчна или хидравлична рейка, хидравлична помпа, серво управление, маслени съединения, шенкели, семеринги, шенкелни болтове, биалети, втулки и други. Основната цел на волана е да се гарантира, че колелата ще са насочени в желаната посока.

Това се постига обикновено чрез серия от връзки, пръти и зъбни колела. Кормилните връзки на кормилната уредба и колелата отговарят на кормилната геометрия Akermann. Серво управлението е измислено, когато автомобилите са започнали да стават по-тежки. По-специално с помощта на отрицателно компенсираната геометрия, заедно с увеличаването на ширината и диаметъра на гумите се стигнало до големи физически натоварвания от страна на водача да завие превозното средство.

Много от съвременните автомобили използват рейка и пиньон механизъм в серво управлението, превръщайки кръговото движение в линейно движение по-напречната част на автомобила. Този въртящ момент на волана предава движение на шарнирите и кормилните пръти наречено кормилно рамо, позволява на колелата да завият в лява и дясна посока.

В по-старите дизайни често е използван механизъм тип червяк, който все още се среща при някои автомобили, камиони и други превозни средства. Този тип апарат намалява значително триенето. Серво усилвателя на волана, помага на водача на превозно средство да го направлява и насочва по-лесно, като прилага по-малко сила при завъртане на волана за управление на предните колела.